LGBT: Političari se boje naše podrške

18.04.2012. - 00:02

Boba Stojanović, jedan od autora sajta rozelistici.org

Otimaju se političari ovih dana o studente, radnike, seljake. Glasovi gej populacije im ni u ovoj kampanji nisu zanimljivi, što ne znači da ti glasovi nisu značajni. U susret izborima gej organizacije su pokrenule sajt www.rozelistici.org koji naglašava važnost LGBT populacije kao glasačkog tela.

GLAS - Ako prema statistici svako društvo broji oko 10 odsto LGBT osoba, u Srbiji bi od oko sedam miliona glasača, 700.000 činili: gej muškarci, lezbejke, biseksualne, transseksualne i transrodne osobe. Sudeći prema aktuelnoj retorici, domaći političari nisu prepoznali ovaj potencijal.

- Pratili smo kampanju i nikome nisu važna ljudska prava. Izuzimamo LDP, SDU i delimično DS, ali većina u agendi nema osobe s invaliditetom, ni Rome. Mi smo ovim sajtom hteli da predstavimo LGBT populaciju kao veliko glasačko telo - objašnjava za “24 sata” Boban Stojanović iz gej organizacije “Queeria centar” iz Beograda koja je sa “Izađi” iz Novog Sada pokrenula sajt.

Pretnje nasiljem pred Paradu ponosa, male kazne za homofobično nasilje i raspršivanje mržnje prema LGBT populaciji, relativno loš odnos institucija kao i obilje stereotipa, rezultat su odsustva kulture ljudskih prava u sferama društva koji se bave donošenjem odluka i kreiranjem javnog mnjenja, ukazuju na sajtu rozelistici.org.

- Većina stranaka ima stav koji nije afirmativan, ko zna možda se stranke plaše naše podrške - objašnjava Stojanović, i ističe da će pokretanjem sajta pokušati partijama da ukažu na glasački potencijal te populacije.

Autori sajta smatraju da političari daju uglavnom neutralne i negativne komentare, a tek nekoliko njih spremno je da stane u odbranu prava LGBT građana. Upravo zato, odlučili su da ohrabre pripadnike LGBT populacije da se prema političkim akterima odnose kritički - da ne podležu apatiji, ali ni jeftinim politikantskim manipulacijama.

 

Od biografije do glasine
SADRŽAJ - Sajt odiše pozitivnim ali kritičkim pristupom prema političkim partijama i kandidatima za predsednika republike, a pored standardnih rubrika: biografija stranaka i kandidata, statistike, bavićemo se i glasinama koje su vezane za pojedine političke aktere, objavljivaćemo tekstove iz domena mode, estetike, etike, politike, a posebnu pažnju posvetićemo anketama. Politika pripada svima, a posebno građanima čija su prava ugrožena, objašnjava Stojanović.

Ostavite komentar

Svi komentari (0)

Ostale vesti
Vrh strane